Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Hönö IS Hönö/Björkö Dam A-lag

Följ

Hönö/Björkö Dam A-lag

Följ oss för uppdateringar
Följ
Hönö IS
Fotboll
Hönö/Björkö Dam A-lag
Tabell
Lag M V O F P
1 Hönö/Björkö 14 12 1 1 37
2 Jitex BK 2 1 1 0 4
3 Qviding FIF 2 0 0 2 0
4 Tölö FF 2 0 0 2 0
5 Älvängens IK 2 0 0 2 0
6 Lerums IS 2 0 0 2 0
7 Torslanda IK 2 0 0 2 0
8 Romelanda UF 2 0 0 2 0

Match

Hönö/Björkö

5 - 4
Björkövallen
31 augusti 2013
11:00

Tölö FF

Referat

Referat: Hönö/Björkö - Tölö FF

Kämpaseger är ett gammalt hederligt svenskt uttryck, som förmodligen använts i referaten från otaliga fotbollsmatcher allt från det att Örgryte IS slog Lyckans Soldater i den första matchen på svensk mark, över Lars "Laban" Arnessons landskamper på 80-talet till senare tidens 1-0-segrar borta i Baku under Lars-Tommys ledning. Känns inte som Erik Hamrén är kämpaseger-typen direkt, men arvet brukar förr eller senare visa sig igen.

Nog om det. Dagens match spelades på hemmaplan för första gången sedan den 8 juni, när vi mötte Älvängen på Björkövallen i en mycket märklig match. Underhålls-, resultats- och spelmässigt så skulle det bli en kopia på den matchen. Vi börjar bra, tar ledningen med ett gäng bollar, tappar ledningen till oavgjort och petar sedan in en avgörande boll. Men nu går jag händelserna i förväg igen...

Före match pratar vi med tjejerna om att det inte är så svårt att lista ut vad Tölö pratar om i sitt omklädningsrum innan match. Eftersom vi varit nere i Kungsbacka och kommit hem med en 7-0-vinst i bagaget i en match där de knappt befann sig i närheten av vårt straffområde under hela matchen, så förstår vi att det är taggat gäng vi ska möta idag. Därför måste vi vara på tårna och vara beredda på kamp.

Och kamp blir det från minut ett. Närkamper där det smäller åt båda håll, flera tilltrasslade situationer på mittfält och i straffområdena och en hel del fasta situationer. På en sådan tar vi ledningen. Fille slår den perfekt avvägd från kanten så att den dimper ner vid straffpunkten. Där dyker Tilda upp och första intrycket är att hon gör en sådan där Zlatan-klack (fast på lite lägre höjd) som vi fick se mot Italien i VM för några år sedan. Men när Tilda byter lite senare så visar det sig att hon aldrig var på bollen. In i bortre burgaveln gick den i alla fall.

De första 10-15 minuterna äger vi spelet. Det ser ganska mycket ut som nere i Kungsbacka för några veckor sedan. Men sedan händer något. Vi går ner lite i tempo, försöker slå lite svårare bollar, som i sin tur innebär att Tölö lyckas få tag i trasan och kan vända i kontringar. Och kontringar är de verkligen duktiga på när vi gav dem chansen. Vi såg inte så mycket av det i första halvlek, men det kom desto mer efter halvtidsvilan.

Så här mitt i reffet så bryter jag av igen lite med den återkommande "vendettan" mot offside-/hands-/allmänt-frisparks-ropande coacher på kanten. Jag har haft en lång och animerad diskussion med min egen dotter ikväll om man ska reagera mot ett sådant beteende eller inte. Jag håller fortfarande fast vid att man måste visa att det inte är OK. Ett antal gånger idag fick jag säga till våra tjejer att vara tysta på bänken och inte ropa på domaren för att få frispark.

Jag förstår inte hur i all världen vi ska kunna lära tjejerna det om coacherna själva står och gör samma sak!?!! Själv är jag medveten om att jag inte är felfri och säkert syndat på den fronten också, men jag har den självinsikten att jag försöker hålla igen och sätter inte i system att ropa på än det ena än det andra. När någon vid sidan av plan (särskilt om det handlar om vuxna människor) försöker påverka "våra" tjejer eller domaren, så kommer jag fortsätta reagera. Sorry!

Tillbaka till det som fotboll borde handla om - Spelet! Ledning 3-0 i paus, men vi kände som sagt att vi tappat lite av det under en period i första halvlek. Direkt på avspel så sätter vi ett offensivt uppspel och den är bara någon centimeter från att lyckas hela vägen med snyggt, effektivt passningsspel á la Borussia Dortmund. Istället sätter Tölö igång ett anfall med en långboll på sin duktiga nummer 17 (eller var det 15?), som har ett riktigt bra löpsteg och sprintar förbi vår backlinje och är dessutom säker i avslutet. Just där och då känner nog Tölö att de får lite vittring.

Efter det börjar en resa som är väldigt lik den berg- och dalbanetur vi bjöds på mot Älvängen hemma. Vi blir ängsliga i passningsspelet, börjar tjonga istället för att lugnt och metodiskt ta oss igenom deras mittfält som vi gjorde i första halvlek och i Kungsbacka. När vi kommer i sista tredjedelen så slutar vi utmana och gå mot mål och gör det lite extra krångligt genom att försöka spela oss igenom köttmuren framför straffområdet.

Åt andra hållet slår de sina långa kontringsbollar mot sin Wilma Rudolph på topp och hon är helt ärligt riktigt duktig på det hon gör. Samtidigt spelar vi kanske lite naivt mot henne. Istället för att använda vårt markeringsspel med svepande mittback så står alla tre på linje och lyckas hon då ta sig förbi en av våra backar så har hon en E6:a mot mål. Inte mycket att göra för Hilda i de frilägena.

Efter 3 sådana frilägen + en bra slagen hörna från Tölös håll så står det därför plötsligt 4-4 i matchen och det blir lite nervigt på en del håll. Samtidigt inträffar en skada på Vickan och vi får tid att samla laget någon minut för korta instruktioner. Budskapet är att det är de här lägena som är roliga och när vi testas på allvar. Glada dagar med sol i ansiktet, vind i ryggen och en i övrigt bekymmersfri tillvaro så är det inte så svårt att vara fotbollsspelare. Men när det går lite trögare och motståndarna gör mål på 4 av 5 chanser så gäller det att bita ihop.

Och det gör verkligen tjejerna. De krigar sig in i matchen igen. Visserligen fortsätter en del av tjongandet, men spelet är i huvudsak vårt. Efter en upprullning på kanten nyper tjejerna fast bollen i straffområdet. Tilda skottar, men blockas av en back. På returen får Elinjoh tag i bollen och stänker upp den i nättaket. Förlösande!

Resten av matchen blir en gastkramning. Tölö har ett par giftiga frisparkar som smiter utanför stolparna och Hilda räddar ytterligare ett friläge (som i och för sig kommer före vårt eget 5-4-mål). Sett över hela matchen och till både hur mycket boll vi ägde och hur många chanser vi hade så måste man säga att resultatet var rättvist. Tölö ska dock ha all cred för sin insats. Att ta sig tillbaka i matchen efter underläge 1-4 och göra 4 mål på oss trodde jag faktiskt inte att de skulle lyckas med.

Våra bästa matcher har vi faktiskt haft på bortaplan i år, om vi undantar matchen mot Romelanda på Prästängen. Det får vi analysera närmare. Närmast väntar Romelanda faktiskt, men på bortaplan. Känns bra det...

TACK alla som var på plats idag och stöttade oss. Hoppas ni fick lite underhållning även om det blev onödigt spännande. BRA kämpat också tjejer. Om det här är vår lägstanivå så är den hög...
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A GK RK P
Julia Andborn 1 2 0 0 0 4
Tilda Andreasson 1 1 1 0 0 3
Edwin Rothman 1 1 0 0 0 2
Elin Johansson 1 1 0 0 0 2
Alexandra Hultsbo 1 0 0 0 0 0
Alva Wiseman 1 0 0 0 0 0
Ammie Olsson 1 0 0 0 0 0
Ebba Sandros 1 0 0 0 0 0
Emma Lysell 1 0 0 0 0 0
Hilda Karlsson 1 0 0 0 0 0
Johanna Tisell 1 0 0 0 0 0
Julia "Julle" Alsvik 1 0 0 0 0 0
Lisa Palm 1 0 0 0 0 0
Stella Alexandersson 1 0 0 0 0 0
Victoria Olsson 1 0 0 0 0 0
M Spelade matcher G Mål A Assist GK Gula kort RK Röda kort P Poäng

Andra möten i serien

ons 21 aug 2013, 19:00 Tölö FF - Hönö/Björkö 0 - 7